Cantitatea de ouă pe care o poți consuma zilnic, potrivit unui endocrinolog

Află cât de multe ouă este recomandat să consumi zilnic, conform celor mai recente sfaturi ale experților.
Cantitatea de ouă consumată zilnic a fost un subiect foarte dezbătut, dar cercetările recente arată că un consum moderat nu este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare pentru majoritatea oamenilor. Endocrinologul Francisco Rosero a spus că un consum de până la trei ouă pe zi poate crește colesterolul HDL și colina plasmatică, fără a modifica colesterolul LDL sau TMAO, având un efect benefic asupra riscurilor cardiovasculare.
„Consumul de ouă a fost un subiect controversat în ultimii ani, din cauza acelorași studii din anii ’70 care susțineau că grăsimea animală, precum grăsimea sau colesterolul prezent în ouă, ar fi dăunătoare pentru sănătate, ceea ce este complet fals astăzi”, a spus endocrinologul Francisco Rosero, într-un clip postat pe contul de Instagram.
„Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și colină, foarte importantă pentru buna funcționare a creierului”, a mai adăugat acesta.
Expertul Francisco Rosero recomandă consumul a până la trei ouă pe zi pentru persoanele sănătoase, dar pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare preexistente, consumul de mai mult de 50 g de ouă pe zi poate crește riscul de mortalitate, sugerând o consumare mai moderată.
„Potrivit unui studiu, consumul a până la trei ouă pe zi de către persoanele sănătoase a crescut colesterolul HDL [cunoscut și ca ‘colesterolul bun’] și colina plasmatică, fără a modifica concentrațiile de colesterol LDL sau TMAO, ceea ce sugerează un efect benefic asupra biomarkerilor de risc cardiovascular”, a spus endocrinologul Francisco Rosero.
Conform expertului, persoanele sănătoase pot consuma până la trei ouă pe zi. Cu toate acestea, el subliniază că această cantitate nu se aplică în toate situațiile, deoarece „în cazul persoanelor cu boli cardiovasculare preexistente, consumul de mai mult de 50 g de ouă pe zi a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate, ceea ce sugerează că aceste populații trebuie să consume ouă cu mai multă moderație”, a spus Francisco Rosero.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @atlascompany
De ce să consumi ouă
Sursă de proteine
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine complete, adică proteine care conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali. Aceștia sunt esențiali pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor din corp. Proteinele din ouă sunt de înaltă calitate și sunt ușor absorbite de organism. Acestea sunt esențiale pentru creșterea masei musculare, menținerea sistemului imunitar și pentru procesele de recuperare, mai ales după exerciții fizice intense.
Controlul greutății
Datorită conținutului lor ridicat de proteine și grăsimi sănătoase, ouăle sunt excelente pentru menținerea unei senzații de sațietate pe termen lung. Proteinele ajută la reducerea poftei de mâncare și stimulează metabolismul. De asemenea, ouăle sunt sățioase, ceea ce înseamnă că pot preveni supraalimentarea și pot ajuta la menținerea unui aport caloric controlat, ceea ce este esențial în procesul de pierdere în greutate sau menținerea greutății ideale.
Sprijină sănătatea inimii
Deși ouăle sunt cunoscute pentru conținutul lor de colesterol, studiile recente sugerează că un consum moderat de ouă nu crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare pentru majoritatea oamenilor. De fapt, ouăle pot ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol din sânge, crescând colesterolul „bun” (HDL), care protejează inimile de bolile de inimă. De asemenea, unele studii sugerează că ouăle conțin acizi grași omega-3 (dacă sunt provenite din găini hrănite cu o dietă specială), care sunt esențiali pentru reducerea inflamației și îmbunătățirea sănătății inimii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți NewsExpress și pe Google News