Cum să-ți verifici gratuit sănătatea intestinală cu un test simplu. Porumbul dulce îți dezvăluie riscurile ascunse

Cum să-ți verifici gratuit sănătatea intestinală cu un test simplu. Porumbul dulce îți dezvăluie riscurile ascunse

Sănătatea intestinelor joacă un rol esențial
în bunăstarea generală. Un microbiom divers – adică un echilibru variat de
bacterii și alte microorganisme din intestinul subțire și colon – este asociat
cu un risc redus de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și artrită.

Un știulete de porumb Foto Arhiva Adevărul

Timpul de la consum până la apariția porumbului în scaun=timpul de tranzit intestinal Arhiva

Nu este de mirare că industria produselor
pentru sănătatea intestinală este în plină expansiune, având o valoare de 50 de miliarde de euro la nivel global. Supermarketurile sunt pline de
alimente și suplimente „prietenoase cu intestinul”, iar testele costisitoare
care promit să-ți analizeze microbiomul devin din ce în ce mai populare.

Totuși, există o metodă simplă și gratuită
prin care îți poți verifica sănătatea digestivă acasă – și ai nevoie doar de o
conservă de porumb dulce. Acest test îți permite să afli timpul de tranzit
intestinal, relatează The Telegraph.

„Timpul de tranzit intestinal reprezintă
durata necesară pentru ca alimentele să parcurgă 
sistemul digestiv, de la
ingerare până la eliminare. Este o metodă simplă și eficientă de a evalua funcționarea intestinului”,
 explică dr. Emily Leeming, specialist în
microbiom, nutriționistă și autoarea cărții Genius Gut

Un timp de tranzit prea rapid sau prea lent
poate influența tipurile de microorganisme care se dezvoltă în intestin și
substanțele pe care acestea le produc, având un impact pozitiv sau negativ
asupra sănătății.

Un studiu având drept co-autor pe dr. Leeming a arătat
că un timp de tranzit intestinal sănătos este asociat cu un microbiom divers și
este un indicator mai precis al sănătății generale decât frecvența sau
consistența scaunelor.

Iată cum îți poți testa propriul timp de
tranzit!

Cum se face testul cu porumb dulce

Începe prin a evita consumul de porumb dulce
timp de o săptămână sau două, pentru a te asigura că intestinul tău nu conține
acest aliment. Apoi, mănâncă o porție de porumb dulce – aproximativ trei
linguri mari, un știulete întreg sau două jumătăți de știulete.

„Notează momentul în care îl consumi, având
grijă să nu mesteci prea mult boabele, pentru a le putea observa ulterior. Apoi,
monitorizează-ți scaunul în zilele următoare și notează când observi din nou
porumbul”
, recomandă dr. Leeming.

Timpul care trece între consumul porumbului
dulce și momentul în care îl vezi în scaun reprezintă timpul de tranzit
intestinal.

Deși nu există un „timp ideal” considerat
sănătos, media este de aproximativ 24 de ore, iar un interval între 14 și 58 de
ore este considerat normal, spune dr. Leeming.

„Este important de menționat că aceasta nu
este o măsurătoare perfectă. Așadar, dacă durează două zile, timpul tău de
tranzit intestinal nu va fi exact de două zile, dar poate fi o indicație utilă”
,
atrage atenția Nick Ilott, cercetător principal și bioinformatician la Oxford
Centre for Microbiome Studies.

Dacă nu îți place porumbul dulce, o altă
variantă este să prepari brioșe, adăugând colorant albastru în compoziție.
Ulterior, vei putea observa colorantul în scaun.

Ce înseamnă rezultatul tău

Patru ore

Dacă timpul între consumul de porumb dulce și
momentul în care îl observi în scaun este de doar patru ore, acest lucru indică
un timp de tranzit rapid și scurt, ceea ce sugerează că ai diaree, explică dr.
Leeming: „Aceasta poate însemna că organismul tău nu
absoarbe corect 
nutrienții și că microbiomul tău intestinal este
dezechilibrat”.

Este posibil să experimentezi și simptome
neplăcute, precum balonare și disconfort, cauzate de producerea de gaze de
către microbi din cauza lipsei de nutrienți, spune Ilott.

„Dacă timpul de tranzit este rapid (între
4 și 12 ore), există și riscul de deshidratare”
, avertizează el.

Timpul de tranzit poate varia în funcție de ce
ai mâncat, menționează dr. Leeming. De asemenea, un timp de tranzit rapid poate fi
cauzat de factori precum anxietatea, boala inflamatorie intestinală sau
sindromul intestinului iritabil. „Dacă observi simptome intestinale anormale,
este important să consulți un medic”
, subliniază Ilott.

24 de ore

„Acesta este un interval sănătos”, explică dr.
Leeming. Studiul său a arătat că un timp de tranzit intestinal sănătos este
legat de o stare generală de sănătate mai bună, reacții mai bune la alimente și
o cantitate mai mică de grăsime viscerală (tipul de grăsime care se acumulează
adânc în abdomen și crește riscul de boli de inimă și accident vascular
cerebral).

„Probabil că ai o dietă bogată în fibre, iar
microbiomul tău intestinal este mai sănătos decât al celor cu un timp de
tranzit foarte scurt sau foarte lung, de peste 58 de ore”
, adaugă ea.

58 de ore

Dacă durează mai mult de 58 de ore până când
porumbul apare în scaun, înseamnă că ai un timp de tranzit intestinal lung și
lent, explică dr. Leeming: „Aceasta sugerează că microbiomul tău
intestinal este mai puțin sănătos. Probabil că bacteriile
intestinale nu primesc suficientă fibră și nu pot produce molecule benefice”.

Dacă fibrele nu ajung frecvent în intestin,
microbiomul începe să consume proteine, ceea ce poate duce la balonare și
inflamație.

Dr. Leeming și echipa sa au descoperit că
timpii de tranzit lungi sunt asociați cu un microbiom intestinal mai puțin
sănătos și cu o acumulare mai mare de grăsime viscerală în jurul organelor.

Cum să îmbunătățești timpul de tranzit intestinal

Indiferent dacă timpul tău de tranzit
intestinal este prea scurt sau prea lung, o alimentație mai bogată în fibre ar
putea fi soluția, explică dr. Leeming: „Fibrele ajută la încetinirea
tranzitului rapid și la accelerarea celui lent. Doar 7% dintre persoanele din Marea Britanie
consumă cantitatea recomandată de 30 g de fibre pe zi”
. Deși datele exacte pentru România nu sunt disponibile, este posibil ca situația să fie similară. Creșterea consumului de alimente bogate în fibre este esențială pentru îmbunătățirea sănătății digestive și generale.

De
fapt, consumul mediu este de doar 18 g. Cele mai bogate surse de fibre sunt fasolea,
cerealele integrale, nucile și semințele, iar legumele și fructele sunt, de
asemenea, surse excelente.

Pentru a crește aportul de fibre, „înlocuiește
pâinea obișnuită cu pâine de secară care conține 7 g de fibre pe
felie, și adaugă o mână de nuci și semințe în gustările tale zilnice”
,
sugerează dr. Leeming.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *