De ce ne e frică de colesterol? Medic nutriționist: „Chiar dacă are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de ce colesterolul are o reputație proastă, însă tot ea subliniază că este esențial pentru viață și are roluri vitale, cum ar fi în structura sărurilor biliare, hormonilor, creierului și vitaminei D.

Alimente cu colesterol FOTO: Shuterstock
„Paște fără ouă nu se poate. Și când spunem ouă, spunem colesterol! De
ce ne sperie așa de mult acest cuvânt? Chiar dacă în nutriție colesterolul are
o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are
numeroase funcții în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor
biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D”, susține nutriționistul Mihaela
Bilic, într-o postare pe Facebook.
Colesterol există doar în produsele de origine animală: ouă, carne,
mezeluri, brânzeturi, unt. Dar merită știut că alimentația furnizează doar 10%
din colesterolul din sânge, cea mai mare parte este produs intern, în ficat,
explică dr. Bilic.
„Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major
asupra colesterolului, mai important decât consumul de grăsimi animale”, susține
nutriționistul.
Mihaela Bilic a explicat care sunt factorii alimentari cu impact pozitiv
asupra colesterolului din sânge:
„-acizii grași esențiali omega 3 din pește; consumat de minim 2 ori pe
săptămână, peștele gras fluidizează sângele, scade inflamația, colesterolul
total și fracția LDL
-dieta bogată în fibre, adică în cereale integrale fructe și legume;
fibrele nu au rol nutritiv, însă accelerează tranzitul și limitează absorția
colesterolului din intestin. 5-10 grame de fibre în plus pe zi scad cu 5%
nivelul LDL cholesterol
-vitaminele antioxidante A C și E din legume fructe și semințe oferă
protecție împotriva aterosclerozei; vitamina E din avocado și uleiuri este cel
mai eficient antioxidant pentru LDL colesterol, blochează aderarea lui la
pereții vaselor de sînge
-calciul din produsele lactate are un efect pozitiv asupra profilului
lipidic sangvin; un aport de calciu mai mare de 1gram/zi, adică 3 porții de
lactate, scade tensiunea arterială și nivelul de LDL colesterol
-FITOestrogenii din soia au efect similar cu hormonii estrogeni feminini
și oferă protecție cardiovasculară prin scăderea nivelului de LDL colesterol;
nu e de mirare că dislipidemiile afectează cu predilecție bărbații și femeile
la menopauză
-sterolii vegetali prezenți în porumb și în produsele pe bază de soia
blochează absorția colesterolului din intestin și reușesc să scadă cu 5-10%
nivelul colesterolului din sânge”, a scris Mihaela Bilic, pe Facebook.