Prăjitură sănătoasă și gustoasă, gata în câteva minute. Ai nevoie doar de patru ingrediente

Prăjitură sănătoasă și gustoasă, gata în câteva minute. Ai nevoie doar de patru ingrediente

Un desert rapid și sănătos poate fi soluția ideală pentru a-ți satisface pofta de dulce. Fără prea multe ingrediente și gata în doar câteva minute, acest dulce poate fi făcut atât la cuptor, cât și în friteuza cu aer cald, oferind o alternativă gustoasă și practică pentru orice moment al zilei.

Iată o rețetă dulce și delicioasă, cu doar patru ingrediente, pe care o poți prepara rapid, fie la cuptor, fie în friteuza cu aer cald.

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 180 de grame de iaurt
  • 250 de grame de cacao pură
  • Opțional: fulgi de ciocolată neagră și îndulcitor

Într-un bol, pui oul, iaurtul și cacaua și le amesteci bine. Adaugi, opțional, câțiva fulgi de ciocolată sau puțin îndulcitor.

Pui totul într-o formă potrivită pentru cuptor și introduci în cuptor/friteuză pentru 25 de minute la 180ºC, potrivit 20minutos.es. 

2. Sursa foto... (chocolate-cake--prajitura-cu-cacao_53169500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com, @master1305  

De ce să introduci cacaua în dietă

Cacaua are multiple beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre acestea!

Bogată în antioxidanți

Cacaua este una dintre cele mai concentrate surse de flavonoide, antioxidanți puternici care combat stresul oxidativ și radicalii liberi. Aceștia ajută la protejarea celulelor împotriva îmbătrânirii premature și pot reduce riscul unor boli cronice, precum cancerul sau bolile neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson).

Îmbunătățește starea de spirit

Cacaua stimulează producția de serotonină, dopamină și endorfine – neurotransmițători responsabili pentru senzația de bine și relaxare. De asemenea, conține teobromină, un compus similar cu cofeina, dar mai blând, care poate oferi un impuls de energie fără efectele negative ale excesului de cafeină. Aceasta poate ajuta la reducerea stresului, anxietății și oboselii mentale.

Susține sănătatea inimii

Consumul regulat de cacao poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară prin mai multe mecanisme:

Flavonoidele din cacao ajută la dilatarea vaselor de sânge, reducând astfel tensiunea arterială.

Scade colesterolul „rău” (LDL) și crește colesterolul „bun” (HDL), reducând riscul de ateroscleroză și îmbunătățește circulația sângelui și elasticitatea vaselor de sânge, prevenind formarea cheagurilor.

Ajută la controlul greutății

Deși cacaua are un gust intens, amar, ea poate reduce pofta de dulce, ajutând la controlul apetitului. În plus, consumul moderat poate susține metabolismul, deoarece îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce riscul de rezistență la insulină – un factor important în menținerea greutății optime. Unii compuși din cacao pot chiar stimula arderea grăsimilor și transformarea acestora în energie.

Sursă bună de magneziu

Cacaua este una dintre cele mai bogate surse naturale de magneziu, un mineral esențial pentru funcționarea optimă a mușchilor și prevenirea crampei musculare, reglarea sistemului nervos și îmbunătățirea somnului, metabolismul energetic, ajutând organismul să transforme alimentele în energie.

Pentru a beneficia de toate aceste avantaje, este important să alegi cacao pură, fără zahăr sau aditivi, cum ar fi pudra de cacao crudă sau ciocolata neagră cu un procent ridicat de cacao (minim 85%). O poți adăuga în smoothie-uri, iaurt grecesc, ovăz, deserturi sănătoase sau chiar în cafea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți ZiarInfo și pe Google News

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *