Rușii se confruntă cu o creștere uluitoare a prețurilor pentru un preparat tradițional, regăsit și în meniul zilnic al românilor

Rușii se confruntă cu o creștere uluitoare a prețurilor pentru un preparat tradițional, regăsit și în meniul zilnic al românilor
Rușii se confruntă cu o creștere uluitoare a prețurilor pentru un preparat tradițional, regăsit și în meniul zilnic al românilor

Tradiționalul borș rusesc (ciorbă). Regiunea Samara, Rusia, 8 iulie 2024.

FOTO: Svetlana Vozmilova / imago inventory and folks / Profimedia

Prețul legumelor necesare pentru prepararea borșului tradițional a crescut brusc în Rusia pe parcursul ultimelor 12 luni, a scris joi publicația economică Kommersant, citând date oficiale.

Așa-numitul „indice al borșului” a fost utilizat ca indicator al bunăstării economice în țările est-europene, deoarece ingredientele acestei ciorbe tradiționale includ produse de bază care se găsesc frecvent în bucătăriile din întreaga regiune, notează publicația independentă The Moscow Times.

Cu excepția cartofilor, care au înregistrat o creștere uluitoare de 166,5% a prețului în ultimul an, ceapa și varza au înregistrat cele mai mari creșteri de preț dintre legumele utilizate în tradiționalul borș rusesc.

Prețul mediu de vânzare cu amănuntul al cepei a crescut cu 87,2% în luna mai față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 72,3 ruble (0,91 dolari) pe kilogram, a precizat Kommersant, citând date ale agenției naționale de statistică Rosstat.

Varza albă s-a scumpit cu 56,8% în aceeași perioadă, prețurile ajungând la 75,2 ruble (0,94 dolari) pe kilogram.

În același timp, prețul sfeclei a crescut cu 11,9%, iar cel al roșiilor cu doar 1,2%, potrivit Rosstat.

Reecoltele slabe sunt unul dintre principalii factori care stau la baza creșterii prețurilor, au precizat analiștii economici ruși pentru Kommersant.

Recoltele de ceapă și varză au fost slabe într-una dintre principalele regiuni de cultivare, regiunea Volgograd, din cauza secetei și a problemelor cu aprovizionarea cu apă, a spus un alt educated pentru Kommersant.

Un fermier intervievat de cotidianul economic rus a adăugat că majorarea costurilor îngrășămintelor și a produselor chimice pentru protejarea culturilor a determinat creșterea cheltuielilor de producție pentru cultivatori.

Ministerul Agriculturii a transmis că intenționează să extindă suprafețele cultivate cu legume în acest an, o măsură care, în opinia instituției, va contribui la stabilizarea prețurilor în următorul sezon de recoltare.

În contextul inflației persistente, ponderea veniturilor rușilor cheltuite pe alimente a atins cel mai ridicat nivel de după invadarea Ucrainei, potrivit analiștilor de la Romir.

În medie, 34,6% din cheltuielile gospodăriilor rusești au fost destinate alimentelor în aprilie 2025, în creștere față de 33% la începutul anului și comparativ cu 28,6%, creștere înregistrată în anul precedent.

Întâlnită cu precădere în bucătăriile slave (Rusia, Polonia, Ucraina), precum și în Republica Moldova și în România (mai ales în zona Moldovei), zeama acră obținută prin fermentarea tărîțelor (ciorba / borșul) face parte în prezent din mai multe bucătării regionale din Europa de Est. În Rusia, rețeta originală folosește inclusiv sfeclă roșie.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *