Flori de soc: beneficii și utilizări. Rețete tradiționale pentru sănătate și un gust autentic

Flori de soc: beneficii și utilizări. Rețete tradiționale pentru sănătate și un gust autentic

Florile de soc sunt flori alb-crem care se găsesc – împreună cu fructele de soc negru-albăstrui. Acest copac crește până la aproximativ 10 metri înălțime.

Florile de soc și fructele de soc sunt utilizate de mult timp în medicina naturistă pentru a trata răceala și gripa, pentru a controla glicemia și ca diuretic. Unele studii au descoperit că florile și fructele de soc au efecte antiinflamatoare, antioxidante și antidiabetice. Iată ce poți face din câteva flori de soc și ce beneficii au acestea.

Ce sunt florile de soc

Florile de soc sunt flori alb-crem care cresc — alături de bobițele de soc de culoare negru-albăstrui — pe arborele de soc negru, cunoscut și sub denumirea științifică Sambucus nigra. Acest arbore cu frunze căzătoare poate ajunge până la aproximativ 10 metri înălțime și este numit uneori soc european, fiind cel mai comun.

Floarea de soc este floarea arborelui de soc european sau negru (Sambucus nigra), care este și sursa boabelor de soc. Floarea sa este utilizată ca medicament. Aceasta conține substanțe chimice care au efecte antioxidante. De asemenea, conține substanțe chimice care ar putea avea efecte antidiabetice.

Florile de soc sunt foarte mici, măsurând între 5 și 8 milimetri în diametru. Florile înfloresc în umbrele mari, dese, cu dimensiuni cuprinse între 6 și 12 centimetri și au un factor delicat, dantelat. Florile sunt compuse din cinci petale mici, ovale, în formă de stea, din centrul cărora pornesc stamine lungi de culoare crem. Florile sunt atașate de tulpini groase și goale, intercalate cu frunze lanceolate cu margini zimțate.

Citește și

Socata

Florile de soc au o aromă incredibil de amețitoare, cu brand de struguri muscat dulci și vanilie și o aromă florală și oarecum amară, cu brand dulci de fructul pasiunii, pere și citrice.

flori de soc

Beneficiile florilor de soc pentru sănătate

Florile și fructele de soc au fost folosite de mult timp în medicina tradițională pentru tratarea răcelii și gripei, reglarea nivelului glicemiei și stimularea diurezei (eliminarea lichidelor în exces). Deși cercetările privind utilizările și beneficiile florilor și fructelor de soc sunt limitate, unele studii au identificat efecte antiinflamatoare, antioxidante și antidiabetice.

Oamenii folosesc floarea de soc pentru răceală comună, constipație, diabet, obezitate și multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină aceste utilizări.

Din florile aromate se prepară celebra socată, o băutură ușor acidulată și dulce din flori de soc fermentate cu zahăr. Florile de soc pot fi folosite, asemenea, în deserturi precum prăjituri, sorbeturi, crème brulee, fursecuri, budinci și tarte sau pot fi folosite ca garnitură în cocktailuri artizanale.

Ceai de flori de soc – proprietăți și utilizări

Există o mulțime de modalități straightforward de a face remedii naturale împotriva răcelii și gripei din fructe de soc.

Acest ceai are un gust dulce pure de la fructele de soc, dar se poate îndulci după gust cu miere crudă.

Dacă gustul fructelor de soc nu îți space, poți adăuga un pliculeț de ceai din plante, cum ar fi mentă sau mușețel, pentru a îndulci aroma.

· 600 ml de apă

· 1 mănunchi de fructe de soc uscate

· ¼ linguriță scorțișoară (sau 1 baton mic de scorțișoară)

· ½ linguriță pulbere de turmeric

· 1 linguriță de miere (opțional)

Pune apa, fructele de soc, turmericul și scorțișoara într-o cratiță mică. Se aduce la fierbere, se nick back focul și se fierbe timp de aproximativ 15 minute. Acest lucru ajută la evidențierea proprietăților benefice ale fructelor de soc și nick back amărăciunea turmericului.

Se ia de pe foc și se lasă să se răcească timp de aproximativ 5 minute. Se strecoară printr-o sită cu ochiuri luminous și se toarnă în căni individuale. Se amestecă cu miere când ceaiul s-a mai răcorit puțin.

Tinctura din flori de soc – cum se prepară și la ce ajută

Florile de soc sunt excelente pentru răceala comună, deoarece pot elimina tot mucusul excesiv care se acumulează în sinusuri.

Utilizarea tincturii de flori de soc este mult mai sigură și mai blândă decât utilizarea medicamentelor cumpărate din journal, mai ales pentru copii. Însă, pentru orice eventualitate, consultă un medic înainte de a folosi o astfel de tinctură. Unele persoane ar putea avea o alergie ca această plantă.

Pentru a face această tinctură de flori de soc, vei avea nevoie de borcane de sticlă pentru depozitare, un tifon sau o strecurătoare pentru filtrare și alcool etilic.

Prepararea tincturii de casă din flori de soc este foarte ușoară.

Adună capetele de flori de soc (aproximativ 5 mari) și taie toate tulpinile verzi și frunzele. Pune florile într-un borcan mai mare și introdu cât mai multe.

Acoperă complet cu alcool etilic și închide borcanul. Nu uita să etichetezi borcanul cu numele și data. Deși tincturile din plante sunt foarte sigure de utilizat, nu trebuie să le iei pentru altceva decât pentru ce sunt destinate.

Pune borcanul într-un dulap rece și întunecos și agită-l la fiecare săptămână sau cam așa ceva. După aproximativ 6 săptămâni, tinctura din flori de soc va fi gata și tot ce trebuie să faci este să torni conținutul peste o pânză de tifon pentru a ajunge în cele din urmă la tinctură.

Aruncă florile și toarnă tinctura în sticle de sticlă (excellent ar fi cele din sticlă închisă la culoare) și etichetează-le. Folosește această tinctură în termen de 1-2 ani.

Contraindicații și precauții

Floarea de soc este consumată în mod obișnuit în alimente. Floarea de soc uscată este posibil sigură atunci când este utilizată în doze de 3,9 grame pe zi timp de 8 zile sau în cantități mici ca parte a unui produs combinat particular care conține floarea de soc, timp de până la 14 zile, conform webmd.

Dar floarea de soc este posibil să nu fie sigură atunci când este utilizată în cantități excesive. Unele părți ale arborelui de soc conțin o toxină care poate provoca greață, vărsături și diaree.

Cum păstrezi florile de soc pentru iarnă

Transformarea florilor mici, albe și moi în petale maro, uscate și crocante nu poate fi mai ușoară. Se culeg, se scutură de insecte, se clătesc rapid și se așează pe o foaie de carton. Plasați cartonul într-un loc cald, uscat și umbros, dar cu o bună circulație a aerului și așteptați până când petalele se usucă și pot fi frecate de tulpini. După ce întregul lot s-a uscat complet, se închide într-un recipient etanș, gata de utilizare.

Cum se folosesc florile de soc uscate

Florile de soc uscate sunt cea mai bună modalitate de a te bucura de flori de soc toată iarnă. Le poți folosi pentru ceaiuri, socată, deserturi sau pentru a infuza băuturi alcoolice și pentru a le parfuma.

Deoarece uscarea le concentrează aromele, vei avea nevoie de aproximativ două treimi din greutatea sau volumul prevăzut într-o rețetă care utilizează ingrediente proaspete. Cu toate acestea, drojdiile naturale ale florilor de soc nu vor mai funcționa, astfel încât va trebui să adaugi drojdie de bere acolo unde este cazul, ca in cazul socatei.

Printre utilizările florilor de soc uscate se numără vinurile,, ceaiurile și lichiorurile. De asemenea, pot fi adăugate ca aromă la cidru, bere și bere cu ghimbir pentru a conferi fiecărei băuturi o aromă florală de vară.

Uscarea corectă a florilor de soc

Taie partea lungă a tulpinilor, deoarece acestea pot încetini procesul de uscare.

Nu clăti sau nu spăla florile pentru a păstra cât mai mult polen benefic și drojdii naturale.

Așează florile pe rafturi de sârmă deasupra unei tăvi mari până când acestea sunt complet uscate. La început, tăvile sunt ținute afară, la umbră, timp de câteva ore. Apoi le poți muta înăuntru, într-un loc răcoros, uscat și întunecos, pentru ca ele să se usuce în continuare.

Atunci când sunt complet uscate, florile vor avea o culoare ușor mai închisă și ar trebui să cadă reveal de pe tulpini atunci când sunt frecate de degete.

Ai grijă să păstrezi cât mai puțin posibil din tulpini, deoarece acestea pot fi toxice. Păstrează florile complet uscate într-un recipient etanș la întuneric sau în congelator.

Congelarea florilor – avantaje și dezavantaje

Congelarea florilor de soc este o metodă foarte bună de a te bucura de parfumul socului iarna și există câteva moduri în care poți face acest lucru. Mulți oameni vor face cuburi de gheață și le vor folosi în ceaiuri sau băuturi răcoritoare, iar alții le vor congela după ambalare în vid.

Înainte de a plasa pungile sigilate în vid în congelator, etichetează-le cu data congelării. Acest lucru ajută la urmărirea prospețimii lor și te asigură că folosești mai întâi stocurile mai vechi. Așează pungile orizontal în congelator pentru a permite o congelare uniformă.

Păstrarea prospețimii: Sigilarea în vid elimină aerul, care este o cauză principală a arsurilor de congelator. Arsurile de congelator pot degrada textura și aroma alimentelor. Prin sigilarea în vid, florile de soc își păstrează gustul și aroma proaspete pentru o perioadă mai lungă.

Prelungirea duratei de valabilitate: Florile de soc sigilate în vid pot fi depozitate în congelator timp de mai multe luni, dacă nu chiar mai mult, fără o pierdere semnificativă a calității. Această metodă le prelungește durata de valabilitate în comparație cu alte metode de congelare.

Eficiența spațiului: Pungile sigilate în vid sunt plate și nu ocupă mult spațiu, ceea ce le face eficiente din punct de vedere al locului limitat în congelator.

Protecție împotriva aromelor externe: Mediul etanș al unei pungi sigilate în vid protejează florile de soc de absorbția aromelor sau mirosurilor nedorite de la alte produse din congelator.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:

Sursa: StirilePROTV

Etichete:

flori,

soc,

socata,

retete,

Dată publicare:
14-06-2025 19:40

Articol recomandat de sport.ro

GALERIE FOTO Cea mai sexy hocheistă din lume își pune fanii pe jar: „Dovada că îngerii există”

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *